selfmade woman


selfmade woman 1.0

vrouw die haar positie in de maatschappij op eigen kracht verworven heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een selfmade woman…

is een persoon

  • [Positie] heeft een zekere maatschappelijke positie verworven
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak erg getalenteerd of erg gemotiveerd
  • [Zelfstandigheid] is zeer zelfstandig
  • [Wijze] heeft zich op eigen kracht opgewerkt, bv. door studie met een baan te combineren, door zelfstudie of avondstudie, en zonder hulp van andere personen

Algemene voorbeelden


Dati is het kind van laag opgeleide gastarbeiders. Haar ouders komen uit Algerije en Marokko. Nog nooit eerder schopte een allochtoon het in Frankrijk tot zo'n hoge ministerspost. Dati is ook een selfmade woman. Als jonge vrouw zat ze achter de kassa in een supermarkt, maar ze wilde hogerop. Ze ging studeren en betaalde dat zelf, door tijdens haar studie te werken.

http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-1531407.html

Fajah groeide op in Amsterdam en is zogezegd een 'selfmade woman'. Van jongs af aan had Fajah de ambitie om actrice te worden. School was niet aan Fajah besteed, doorzettingsvermogen en een sterke wil wel. Fajah: "Zonder doel ben je een guppy in de zwarte zee." Op haar 16e nam ze de beslissing om te stoppen met school en de wijde wereld in te trekken. Fajah zegt hierover: "Als je geen risico's durft te nemen, kom je nergens".

http://www.teleac.nl/nationaleinburgeringtest/bners.html

Je bent een ervaren redacteur met een recalcitrante pen. Je toont initiatief, creativiteit en je hart klopt voor de journalistiek. Je voelt je minstens zo thuis in dit vak als bij onze doelgroep; succesvolle carrièrevrouwen, geen feministen maar selfmade women. En als geen ander weet je dat het voor een selfmade woman belangrijk is dat ze stressbestendig is en focus houdt; dit vragen we ook aan jou.

http://64.233.183.104/search?q=cache:PNGJQQ4LrDoJ:www.grapevinejobs.nl/executive/executive_jobs_more_detail.asp%3Fclient_job_id%3D1478+%22selfmade+women%22&hl=nl&ct=clnk&cd=11&gl=nl&lr=lang_nl

Er zijn in het bedrijfsleven op Curaçao een paar selfmade women die heel weinig opleiding hebben en die het toch heel ver geschopt hebben.

http://igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2007-1102-200838/c5.pdf